Home Over Hélène Vanhoudt
Over Hélène Vanhoudt

Over Hélène Vanhoudt

Hélène Vanhoudt, oprichtster van Hélène V. Home of the Happy Skin, is een gepassioneerde vrouw met een missie. Deze missie begon 25 jaar geleden en is sindsdien onveranderd gebleven: het aanbieden van een totaalconcept van wetenschappelijk bewezen effectieve producten, zodat iedereen, op elke leeftijd, een gezonde en stralende huid kan bereiken. 

Hélène vertelt in dit interview hoe het allemaal begon. Benieuwd? Lees verder!    

Ben je altijd werkzaam geweest in de cosmeticabranche?
Nee, mijn eerste job was leerkrachte Lichamelijke Opvoeding. Mijn grootste uitdaging zag ik in leerlingen die niet graag aan beweging deden. Ik maakte er mijn doel van om juist deze leerlingen te inspireren tot een gezonde leefstijl met voldoende beweging. En dat lukte!

En toen?
Na zeven jaar onderwijs oriënteerde ik me op de farmaceutische industrie. Ik regelde parentale voeding voor ziekenhuizen. Dat betekende dat ik complete infuusvoeding (inclusief eiwitten, glucose, vetten, vitaminen en mineralen) aanleverde voor patiënten die niet konden, mochten of wilden eten tijdens ziekte. Daardoor leerde ik wat het grote effect is van voedingsstoffen op onze gezondheid. Ik raakte hierdoor overtuigd van de stelling ‘Je bent wat je eet’.

Hoe ben je vervolgens in de cosmeticabranche terechtkomen?
In 1993 kwam ik in contact met Dr. Fernandes, plastisch chirurg in Kaapstad. De ontmoeting met deze pionier was een mijlpaal voor mijn verdere leven. Dr. Fernandes was getraumatiseerd door de dood van twee patiënten van 18 en 23 jaar, die getroffen waren door huidkanker. Hij wilde de wereld waarschuwen voor de schadelijke effecten van zonlicht (UV-stralen) en wilde daarbij de cruciale rol van Vitamine A benadrukken. Daarom ontwikkelde hij de revolutionaire producten van Environ, die de huid beschermen, de gezondheid van de huid bevorderen en haar immuniteit versterken.

Waarom wilde je zo graag distributeur van Environ worden?
Vanwege de resultaten op de huid! De producten van Environ behalen in korte tijd veel resultaat. Ik was helemaal gefascineerd door het merk en overtuigd van het pionierswerk van Dr. Fernandes. Dat inspireerde mij om een carrièreswitch te maken en distributeur te worden van dit unieke merk in de Benelux en Frankrijk.

Ging de distributie gemakkelijk of stuitte je op problemen?
Toen ik in 1993 de Belgische skincareprofessionals wilde overtuigen van de kracht van Environ, ontdekte ik dat de beautymarkt nog niet klaar was voor begrippen als vitamine A, vrije radicalen, antioxidanten, hydrolipide film enz.... Daarom richtte ik me in eerste instantie rechtstreeks tot de consument.

Hoe zorgde je ervoor dat Environ bekend werd onder consumenten?
Ik werd regelmatig uitgenodigd om lezingen te geven over de huid. Ik liet de producten bewust in mijn auto liggen en vertelde de aanwezigen eerst over hoe de huid precies in elkaar zit, welke ingrediënten de huid nodig heeft, waarom vitamine A noodzakelijk is voor de huid enzovoorts. Pas daarna vertelde ik over de producten van Environ. Met succes, want doordat ik de aanwezigen vervolgens persoonlijk adviseerde, startte de meerderheid met Environ. Tussen de lezingen door begon ik telefonisch advies te geven aan ‘mijn’ Environ gebruikers. Ik zag met eigen ogen hoe de producten het leven van deze mensen veranderden.

Kun je een voorbeeld geven van zo’n verandering?
Ik herinner me een jong meisje. Ze had veel last van puistjes en had daardoor weinig zelfvertrouwen. Door het gebruik van Environ merkte ze al snel dat haar huidconditie verbeterde, dat haar puistjes verdwenen en dat ze zelfverzekerder werd. Dat maakte me enorm blij! Ook zag ik regelmatig hoe mensen met andere huidzorgen zoals hyperpigmentatie, fijne lijntjes en dehydratatie weer een gezonde, stralende huid kregen dankzij het gebruik van Environ.

 

Wanneer wist je zeker: dit is een succes?
De bestellingen bleven binnenstromen. Voor mij was dat het mooiste bewijs dat de producten werken. Het tijdperk van het ‘Hélène V. Telecom Center’ was aangebroken. Dagelijks maakte ik pakketjes voor verzending klaar. De mensen bij het postkantoor werden zenuwachtig als ik weer vlak voor sluitingstijd aankwam met wasmanden vol pakketjes. De crèmes begonnen mijn huis te overheersen, waardoor ik genoodzaakt was om te verhuizen.

Die manier van werken kun je niet lang volhouden? 
Nee, ik moest het anders aanpakken. Om meer consumenten te kunnen bereiken en een burn-out bij de postdame te voorkomen ging ik in 1996 opnieuw naar de skincare professionals om mijn boodschap te verspreiden. Maar ik was niet zomaar op zoek naar saloneigenaren. Ik zocht dames die wisten waar ze mee bezig waren en die kozen voor huidverbetering in plaats van huidverzorging. Dames voor wie kennis van de huid en een gezonde leefstijl van belang was, en dames die resultaat wilden boeken en geloofden in de kracht van Environ. Stilletjes aan bouwde ik dankzij mond-tot-mondreclame aan een kwalitatief netwerk van skincare professionals in de Benelux en Frankrijk.

Naast Environ distribueer je ook jane iredale skincare makeup. Hoe is dat op je pad gekomen?
In 2006 ontmoette ik Jane Iredale. Opnieuw een ontmoeting met een pionier. Deze keer op het gebied van minerale, huidverbeterende makeup. De makeup van jane iredale bevat uitsluitend ingrediënten die goed zijn voor de huid.

Waarom was je zo enthousiast over deze minerale makeup?
Ik zag dat de makeup niet alleen oneffenheden, puistjes en roodheden camoufleert, maar dat de make-up ook daadwerkelijk de huid verbetert! De producten brengen de natuurlijke schoonheid verder tot uiting, waardoor mensen gaan stralen en meer zelfvertrouwen krijgen. 

Zijn Environ en jane iredale goed te combineren? 
Jazeker! Ik kan me geen betere combinatie bedenken. Sterker nog: jane iredale skincare makeup is een gezonde aanvulling op de huidverzorging met Environ en maakt deel uit van het gelaatsprotocol.

En toen dacht je: nu mis ik alleen nog ondersteuning bij een gezonde huid van binnenuit?
Inderdaad. Voedingssupplementen waren de missende pijler in mijn concept. Ik geloof namelijk dat verzorging van binnenuit en buitenaf essentieel is. In 2009 kwam ik in contact met Lorraine Perreta, voedingsdeskundige bij het International Institute for Anti-Ageing (IIAA) in Londen. Zij heeft het Advanced Nutrition Programme (ANP) ontwikkeld. Deze supplementen zijn onmisbaar voor iedereen die een gezonde en stralende huid nastreeft.

Kortom: met Environ, jane iredale en Advanced Nutrition Programme heb ik drie fantastische merken in huis die perfect synergetisch werken voor een gezonde en stralende huid op elke leeftijd. 

Hey schoonheid

Geen enkel orgaan is zo veelzijdig als je huid.
Wat buiten is, blijft buiten; wat binnen is, blijft binnen.

Ze blijft altijd in de mode
en ze gaat een leven lang mee.

Ze kan verschillen qua kleur, vorm of type
maar dat doet er niet toe.

Je hebt er maar een
en ze is een belangrijk deel van wie je bent.

Ze liegt nooit.
Ze zegt alles over je levensstijl.

Je huid is iets fantastisch,
wat je ook doet.

Ze verdient het om gelukkig te zijn.

We geloven dat een gezonde huid
er altijd gelukkiger uitziet.

Daarom zijn wij 
Home of the happy skin

Manifesto