Home Blog Waarom je producten met een hoge SPF moet vermijden
Waarom je producten met een hoge SPF moet vermijden

Waarom je producten met een hoge SPF moet vermijden

07-08-2020

Deel op:

Het belang van dagelijkse zonnebescherming kan niet worden onderschat. De term SPF (Sun Protection Factor, zonnebeschermingsfactor) wordt vaak gebruikt, maar niet iedereen begrijpt goed wat die betekent.

De zon zendt UVA- en UVB-stralen uit. De UVB-stralen maken maar 5% uit van de ultravioletstralen waarmee we te maken krijgen: dit zijn de brandende stralen die kunnen leiden tot huidkanker. UVA-stralen maken ongeveer 95% van de ultravioletstralen uit die ons bereiken. Dit zijn de stralen die onze huid verouderen en die kunnen doordringen tot in de diepere lagen: ze richten grote schade aan door de vrije radicalen die ze produceren. Een hoge SPF geeft eigenlijk een vals gevoel van veiligheid.

Dit zijn enkele belangrijke feiten over SPF:

  1. Een SPF verwijst in het algemeen naar de hoeveelheid UVB-bescherming die het biedt. SPF’s bieden heel weinig bescherming tegen UVA-stralen.
  2. Afhankelijk van je huidfototype zal je huid sneller of trager verbranden. Een SPF geeft aan hoeveel langer het duurt om te verbranden met zonnebescherming. Een voorbeeld: het zal 30 keer langer duren eer een huid verbrandt met een SPF 30 dan zonder. Hoe hoger de SPF, hoe hoger de concentratie van chemische zonnefilteringrediënten. In feite leiden hoge concentraties van chemische stoffen tot een hoger risico op schade door vrije radicalen.
  3. Het is belangrijk om te weten dat de zonnebescherming blootgesteld wordt aan zonlicht en na verloop van tijd zijn werking verliest. Ongeacht het SPF-cijfer moet elke zonnebescherming daarom om de 90 tot 120 minuten opnieuw worden aangebracht. Een hogere SPF betekent niet dat je je langer kunt blootstellen aan UV zonder bescherming. 
Waarom je producten met een hoge SPF moet vermijden

De tabel hieronder toont de mate van bescherming die SPF 2 tot 50 biedt tegen de schadelijke UVB-stralen van de zon (bron: onderzoek van Environ SkinCare) SPF % UVB geabsorbeerd

SPF

% UVB geabsorbeerd

2

50%

4

70%

8

87,5%

15

93,3%

30

96,7%

50

98%

 

Wist je dit?

  • Het is wetenschappelijk bewezen dat zonnebescherming met een hogere SPF een minimale extra bescherming biedt.
  • Zonnebescherming met een hogere SPF bevat hogere concentraties van chemische zonnebeschermingsingrediënten.
  • Het is wetenschappelijk aangetoond dat chemische (organische zonnebeschermingsingrediënten kunnen worden opgenomen in de huid en dat, wanneer ze worden getroffen door UV-straling, kunnen ze vrij agressieve vrije radicalen worden, waardoor het risico op schade toeneemt.
  • Geen enkele zonnebescherming beschermt de huid efficiënt tegen UVA-straling.

Welke SPF is veilig en doeltreffend?

De unieke filosofie en de bewezen aanpak van zonnebescherming van Environ ondersteunt een lage SPF, in combinatie met antioxidanten. Het is makkelijk te onthouden: MINDER. MEER. VAKER.

  • MINDER chemische stoffen - lage SPF’s tussen 15 en 20 bevatten minder chemische stoffen en bieden 93% bescherming tegen schadelijke UVB-stralen.
  • Een MEER volledige bescherming - De zonnebeschermingsproducten van Environ bevatten extra antioxidanten om de effecten van vrije radicalen die vrijkomen na blootstelling aan UVA- en UVB-straling, tegen te gaan.
  • VAKER aangebracht - het belangrijkste is om de zonnebescherming regelmatig opnieuw aan te brengen, om de 90 tot 120 minuten, voor een doeltreffende bescherming tegen UV-straling.

“De huid zou al vanaf de leeftijd van zes maanden moeten beschermd worden, vooral tegen de zon, met het verstandig aanbrengen van zonnebescherming. Onze huid is ons grootste ademhalingsorgaan. Daarom moeten we ervoor zorgen dat wat we erop aanbrengen zorgt voor een langdurige gezondheid. Minder chemische stoffen staat gelijk met een gezondere, gelukkigere huid, en dat gebeurt met een lagere SPF,” zegt Dr. Des Fernandes, oprichter en wetenschappelijk directeur van Environ. 

Kom meer te weten over het gamma Even More Sun Care+ van Environ.

Tags: Sun Care Sun Care

Deel op: