Home Blog Blauw licht, slecht nieuws?
Blauw licht, slecht nieuws?

Blauw licht, slecht nieuws?

28-05-2019

Deel op:

De zomer komt eraan en dus zal ook de zon vaker van de partij zijn. Je klanten weten vast dat de UVA- en UVB-stralen gevaarlijk zijn, maar er is nog een ‘stille verouderingsfactor’ waar zij zich misschien niet bewust van zijn: blauw licht.

Blauw licht staat nog meer in de picture dan de hete zomer die we vorig jaar hebben gehad. Net als bij UV-stralen is de zon de grootste bron ervan, maar het blauwe licht wordt ook uitgestraald door de hypnotiserende gloed van de alomtegenwoordige apparaten en computerschermen waarvan we steeds meer afhankelijk worden. Volgens Ofcom brengen we in totaal meer dan een dag per week online door. Gemiddeld is een persoon 24 uur per week online en dat is meer dan het dubbele van 10 jaar terug. Wat nog meer zorgen moet baren, is dat een op vijf volwassenen 40 uur per week op het internet te vinden is. Dat is vooral zo bij de millennials. Welke gevolgen heeft de blootstelling aan het blauwe licht nu voor onze gezondheid en onze huid?

Laten we eerst kijken naar wat blauw licht nu eigenlijk is. Wist je dat een groot deel van het ‘witte’ licht waaraan we worden blootgesteld, eigenlijk bestaat uit blauwe stralen? Die stralen hebben een korte golflengte en hebben meer energie dan de warmere kleuren die we in het licht vinden, zoals rood en oranje. Blauw licht zorgt voor de prachtige blauwe hemel als er geen wolkje aan de lucht is.

De stille agressor

Ook al is er nog maar weinig onderzoek verricht naar de effecten van blauw licht, wordt steeds met meer bewijzen gestaafd dat het een verouderend effect heeft. Een studie in de Journal of Investigative Dermatology wees erop dat wanneer de deelnemers aan de studie blootgesteld werden aan gelijkwaardige niveaus van UVA- en blauwe stralen, ze na blootstelling aan blauw licht meer pigment, roodheid en zwellingen vertoonden.

Een andere studie die verscheen in de Journal of Oxidative Medicine and Cellular Longevity suggereerde dat een te grote blootstelling aan blauw licht de productie van vrije radicalen kon stimuleren. Dermatologen zien steeds meer pigmentatie aan de zijkanten van het gelaat, daar waar we onze mobiele telefoon houden. Dat kan erop wijzen dat die toestellen onze huid beschadigen.

Dr Des Fernandes, de oprichter van Environ®, ziet ook een verband tussen blootstelling aan blauw licht en pigmentatie. “Ik ben van mening dat het blauwe gedeelte van het lichtspectrum een belangrijke rol kan hebben in het ontstaan en de ontwikkeling van de productie van melanine”, zo zegt hij.

Uit het ritme

Blauw licht is voor een deel verantwoordelijk voor het regelen van ons circadiaanse ritme dat ervoor zorgt dat we overdag wakker en ‘s nachts slaperig zijn. Te veel tijd doorbrengen voor een scherm voor we gaan slapen verstoort echter dit proces: het onderdrukt immers het slaaphormoon melatonine en misleidt zo het lichaam, dat dan denkt dat het nog dag is. Vandaar de aanbeveling om apparaten ten minste een uur voor het slapen gaan, uit te schakelen.* We noemen het niet voor niets een ‘schoonheidsslaapje’, want als we niet 7 tot 8 uur per nacht slapen, krijgt onze huid niet de kans om zich te vernieuwen en doeltreffend te herstellen. Blauw licht verstoort ook het circadiaanse ritme van de huidcellen zelf. Dit is zelfs al in verband gebracht met kanker.**

Opgepast voor de ogen

Ogen kunnen de meeste UV-stralen filteren, maar dat kunnen ze niet met blauw licht. Volgens het goede doel Prevent Blindness kan het blauwe licht van computerschermen digitale oogvermoeidheid veroorzaken. Studies hebben het ook al in verband gebracht met katarakt en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Computerbrillen met geelgetinte lenzen die het blauwe licht blokkeren, kunnen digitale oogvermoeidheid door computers verminderen door voor meer contrast te zorgen.

De blauwelichtbrigade

Ben je bang dat je minder tijd zult mogen doorbrengen op je zo geliefde toestellen? Dat is niet nodig, want er is hulp op komst. Je kunt een technologische bescherming aanbrengen op schermen om de hoeveelheid blauw licht die ze uitstralen, te verminderen. Veel toestellen hebben een ‘nachtmodus’ die een gelijkaardig effect hebben.

Het helpt uiteraard om minder tijd voor onze schermen door te brengen en om waar nodig een technologische bescherming te gebruiken. Zo zullen we minder blootgesteld worden aan blauw licht, maar het is ook belangrijk om te weten dat de zon nog altijd de grootste bron van schadelijke stralen is.

Het kan verleidelijk zijn om een zonnefilter met breed spectrum aan te raden dat beschermt tegen UVA- en UVB-stralen. Die filter zal je echter niet beschermen tegen blauw licht, tenzij het een ‘fysieke’ minerale zonnefilter zoals ijzeroxide bevat. Raad je klanten producten zoals RAD Antioxidant Sunscreen van Environ of PurePressed® Base and Amazing Base van jane iredale aan.

Zoals dit het geval is bij UV-stralen is het ook gebleken dat blauw licht de oxidatieve stress in de huid verhoogt : het topisch aanbrengen van antioxidanten is een must om de vrije radicalen die aangemaakt worden, te verwijderen. Een aanpak op meerdere niveaus is nodig. Dit omvat fysieke bescherming zoals titaandioxide en organische zonnefilters in lage dosering, maar tevens een grote hoeveelheid en verscheidenheid van antioxidanten die topisch en oraal moeten worden gebruikt - antioxidanten die een specifieke bescherming bieden tegen blauw licht, zoals InfraGuard, luteïne, lycopeen en astaxanthine. Antioxidanten vormen een reservoir in de diepere huidlagen en deactiveren de schadelijke vrije radicalen.”

Alles met mate

Ook al wordt er weinig goeds over gezegd, is toch niet alles aan blauw licht slecht. Een matige hoeveelheid zorgt ervoor dat we alert zijn, helpt het geheugen en de cognitieve functies, en verbetert onze gemoedsgesteldheid: blauw licht wordt aangewend in de lampen die worden gebruikt bij de behandeling van winterdepressie. Zoals met alle dingen is het belangrijk er voldoende over te weten en het gepast te gebruiken.

Bronnen:

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5473809/
**https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1016/j.febslet.2010.03.017.
†Blue light-induced oxidative stress in live skin. Nakashima Y1, Ohta S1, Wolf AM2. ∞Astareal 2017
iiaa

Deel op: